De Roze advocaat

Homo mag bloed doneren na jaar onthouding sex

Tot nu toe werden mannen die sex hadden met mannen permanent uitgesloten.
Mannen die seks gehad hebben met mannen worden niet langer uitgesloten van bloeddonatie aan de bloedbank. Het laatste seksuele contact moet dan wel ten minste twaalf maanden geleden zijn, heeft minister Schippers van Volksgezondheid bepaald.
Tanja Ineke noemt het nieuwe beleid “zeer teleurstellend”. En dat is het ook.
Het maakt voor de bloeddonatie niet uit of de potentiële bloeddonor veilig sex heeft gehad. Hij mag voorafgaand aan de donatie 12 maanden lang in het geheel geen sex hebben gehad. Dat is anders bij hetero’s: daar wordt deze vraag niet eens gesteld. Hoewel de politiek dus doet alsof ” het discriminatiemotief grotendeels weggenomen wordt bij een aanpassing van het donorselectiebeleid” is het in de praktijk een wassen neus. Tanja Ineke zegt hierover: “Deze aanpassing van het bloeddonatiebeleid heeft enige symbolische waarde, maar is nauwelijks van praktisch belang voor homo- en biseksuele mannen.”
Terwijl homo’s en hetero’s net zo graag bloeddonor willen zijn, worden er bij homo’s veel strengere ( en bijna onmogelijke) eisen gesteld, zodat in de praktijk de homo nog steeds vaak is uitgesloten van het bloeddonorschap.
De Roze Advocaat volgt de ontwikkelingen op de voet.