De Roze advocaat

Transgender man wordt moeder

Transgender man wordt moeder. 

In het Verenigd Koninkrijk is een transgender man bevallen van een kind. De man wil zich laten registreren als vader van het kind en niet als moeder. Het Gerechtshof in Londen heeft vandaag geconcludeerd dat dat niet mogelijk is. De mensen die bevallen van een kind zijn nou eenmaal moeder, concludeert het gerechtshof.

Hoe is dat in Nederland geregeld? Kan dat hier wel?

Tot 1 juli 2014 was het in Nederland  verplicht om een operatie te gaan die ervoor zorgde dat je onvruchtbaar was, alvorens een geslachtswijzing in je paspoort of documenten te kunnen verkrijgen. 

Sinds de invoering van de Transgender wet is een dergelijke operatie niet verplicht. Een transgender kan met een verklaring van een psychiater verzoeken om een geslachtswijziging zonder een operatie te ondergaan. 

In een dergelijke situatie is het dus mogelijk dat een man toch zwanger wordt en bevalt van een kind. Hoe moet deze persoon dan worden aangemerkt op de geboorte akte van het kind?

Helaas wordt deze persoon in Nederland ook aangemerkt als moeder. Dat komt omdat de wetgever heeft opgenomen dat degene uit wie het kind geboren is, de biologisch moeder is.  De reden hiervoor is om duidelijkheid aan het kind te geven: wie de vader is hoeft niet altijd duidelijk te zijn, wie de moeder is, is op deze wijze wel duidelijk.

Overigens is dit ook een discussiepunt in het geval van draagmoederschap, maar dat is een ander punt.

Is er nu geen oplossing voor?

De Engelse Freddy McConnel waar dit verhaal over gaat heeft zelf een voorstel ingediend. Is het niet mogelijk dat hij als ouder wordt aangemerkt in plaats van moeder? Mij lijkt daar uiteindelijk de oplossing in te zitten. Nu we steeds meer naar een gender neutrale samenleving gaan waar mensen ook al een X in hun paspoort hebben, moet de term ouder toch  een optie zijn. In ieder geval een die moet worden onderzocht.  Dat zou meteen ook een oplossing kunnen bieden voor andere situaties waar mensen tegen deze problemen aanlopen, zo als bij lesbisch ouderschap of draagmoederschap.