De Roze advocaat

Transgenderpersonen willen excuses voor verplichte sterilisatie

Transgenderpersonen willen excuses voor verplichte sterilisatie

Mensen die tussen 1985 en 2014 van geslacht wilde veranderen, moesten volgens de wet verplicht worden gesteriliseerd. De reden hiervoor was dat het destijds volgens de wet nog niet mogelijk was om een huwelijk te sluiten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Kinderen konden ook slechts een vader en een moeder hebben en niet twee vaders of twee moeders.

In 2014 is de Transgenderwet gewijzigd en was het niet meer noodzakelijk om een geslachtswijzigende operatie te ondergaan. Toen werd ook de eis tot sterilisatie geschrapt.

Voor veel transgenderpersonen was het een ontzettend pijnlijke beslissing omdat zij wel een kinderwens hadden. Wat hun is aangedaan kan niet ongedaan worden gemaakt. Maar excuses en erkenning van hetgeen hun is aangedaan kunnen mogelijk de pijn wel verzachten. Daarom eisen (tot op heden) zestien transgenderpersonen daarvoor excuses en mogelijk ook een financiële compensatie.  Zij worden bijgestaan door vrouwenrechtorganisatie Bureau Clara Wichmann,  Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID).